Lite information om SPÅR

Tävlingsgrenen spår är ett så kallat bruksprov vilket innebär att när man tävlar gör man dels ett lydnadsmoment och dels ett specialmoment (i det här fallet spår).

Nästan alla hundar tycker om att använda nosen, som är deras främsta arbetsredskap, och det innebär att de också kan spåra. Från den lilla valpen som följer ett nydraget korvspår till elithundarna som följer invecklade spår som lagts ett dygn innan.

Urhunden använde sitt luktsinne för att spåra upp byte, en ren överlevnadssak. Nu för tiden använder vi spår för att ge våra hundar motion, men framför allt för att aktivera våra hundars hjärnor.

Att spåra är väldigt utmattande för hundarna då de måste vara koncentrerade hela tiden - annars tappar de spåret. Ni som håller på att gå med era hundar flera timmar varje dag för att hunden ska bli trött och sova gott borde prova att spåra. Ett spår på cirka 15 minuter gör att hunden är minst lika trött som om ni skulle varit ute och gått flera timmar och kommer att sova gott när ni kommer hem.

Passar dig som: gillar att vara ute i naturen och inte vara beroende av en grupp för att träna hund.

Passar hundar som: tycker om att använda nosen (i princip alla hundar). Alla hundar kan träna spår, men för att tävla krävs det att hunden är registrerad hos Svenska Kennelklubben.

MBKs spårgrupp

Mer information om spår

VĂ„ra sponsorer

Vill ni vara med och stödja vÄr verksamhet sÄ tag kontakt med vÄr sponsoransvarig för mer information

Gilla oss pÄ Facebook

Styrelsen Ă€r ytterst ansvariga för innehĂ„llet pĂ„ denna webbsida. Copyright©Markaryds Brukshundklubb

Har ni synpunkter om denna hemsida tags de tacksamt emot av Webmaster. Sidan Àr levererad av Marandjo Web & Konsult.