Markaryds Brukshundklubb

Lite information om SÖK

 

Tävlingsgrenen sök är ett så kallat bruksprov vilket innebär att när man tävlar gör man dels ett lydnadsmoment och dels ett specialmoment (i det här fallet sök).

 

En sökhunds främsta uppgift är att hitta och markera personer som gått bort sig eller ligger skadade på okänd plats. Mest berömda är S:t Bernardshundarna som med kaggen runt halsen hittar och räddar nödställda i alperna.

 

Från början lärde man hundarna att ta med något från den skadade (eller döda) upphittade människan. Detta tilläts emellertid inte alltid av den funne, så man fick ändra sig till att plocka upp något i dess närhet, pinne, sten eller dylikt, för att visa sin förare att man hittat någon i området.

 

Så småningom fann man också detta vara ett vanskligt tecken, och så kom tanken att hänga på hunden en egen sak som kunde användas som markering. Det blev början till rullmarkerande hund. I dag kan man välja att utbilda sin hund till att rull- eller skallmarkera.

 

I Sverige finns många duktiga sök- och räddningshundar och nästan alla hundar älskar att få söka rätt på människor! Tjänstemässigt finns det flera typer av sökhundar. Dels de som letar efter människor men även specialsökhundar som letar efter förbjudna ämnen och andra preparat (bombhundar, narkotikahundar etcetera).

 

Passar dig som: har hyfsat gott om tid, gillar att vara ute i naturen och gillar att arbeta noggrant och koncentrerat med din hund samt tycker om att umgås med andra människor då det krävs en grupp för att kunna träna sök.

 

Passar hundar som: har stort föremålsintresse och tycker om att arbeta. Alla hundar kan träna sök, men för att tävla krävs det att hunden är registrerad hos Svenska Kennelklubben.

 

MBKs sökgrupp

Mer information om sök

 

 

 

 

 

Samarbetspartner

 

 


Våra sponsorer

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill ni vara med och stödja vår verksamhet så tag kontakt med vår sponsoransvarig för mer information


Gilla oss på Facebook

 

 

 

Styrelsen √§r ytterst ansvariga f√∂r inneh√•llet p√• denna webbsida. Copyright©Markaryds Brukshundklubb

Kopiera inga bilder eller annat material från denna hemsida utan att först be om lov. Information om Cookies

Har ni synpunkter om denna hemsida tags de tacksamt emot av Webmaster. Sidan är levererad av Marandjo Web & Konsult.