Lite information om RAPPORT

Tävlingsgrenen rapport är ett så kallat bruksprov vilket innebär att när man tävlar gör man dels ett lydnadsmoment och dels ett specialmoment (i det här fallet rapport).

En bra rapporthund skall kunna ligga tyst och lugnt på en station över en timme för att sedan springa i full fart i några minuter, Andra förutsättningar som måste finnas är en bra fysik, snabbhet, tyst uppförande, klara av störningar, skottfasthet och att hunden har två förare med i princip lika stor dragningskraft.

De naturliga beteende man pratar om är oftast flock- och jaktbeteende. Flockkänslan finns naturligt hos hunden och denna försöker man öka upp så mycket det är möjligt vid rapportträningarna. Det andra beteendet, jakt, är en ingrediens som förvisso också är nedärvd men som måste tränas så att den inte kommer fram annat än vid rapportövningar.

I rapport jobbar hunden oftast helt självständigt och detta ställer stora krav på mod, koncentration, uthållighet. God fysik behövs i alla hundgrenarna men alla är nog överens om att en elitsträcka i rapport kräver större uthållighet och en bättre kondition än vad som krävs av motsvarande hund i sök eller spår. Då hunden använder sitt lokalsinne i betydande utsträckning i rapport behövs ett väl utvecklat sådant. Allt detta finns det i överflöd hos de flesta Schäfrar.Nu är det bara upp till dig att utnyttja det på rätt sätt.

Passar dig som: har hyfsat gott om tid och vill engagera hela familjen i träningen-

Passar hundar som: har god fysik och ett stabilt lynne. Alla hundar kan träna rapport, men för att tävla krävs det att hunden är registrerad hos Svenska Kennelklubben.

Tyvärr har vi i nuläget ingen rapportgrupp hos MBK

Mer information om rapport