Lite information om RALLYLYDNAD

Glädje och samarbete är det som kännetecknar rallylydnad.

Rallylydnad är en sport där ”teamet” hund och förare, genomför en bana som har designats av en rallydomare. Domaren ber teamet att starta och därefter genomför teamet en bana med övningar utmärkta på skyltar (12-20 övningar beroende på svårighetsgrad).

Utförandet av varje övning illustreras genom bild och text på skyltar. Bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad. Teamet genomför banan i en rask men normal hastighet, med hunden på förarens vänstra sida.

Hund och förare skall utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet. I rally krävs inte ett perfekt fotgående men hunden skall befinna sig under förarens kontroll. Teamet genomför banan utan instruktioner från domaren och målet är att genomföra den så korrekt som möjligt från start till mål med ledning av skyltarna.

Föraren får kommunicera obegränsat med hunden genom röst- och/eller teckenkommando. Kommunikationen skall användas för att uppnå bästa möjliga genomförande. Föraren får prata, uppmuntra, klappa i händerna eller använda andra verbala uppmuntrande förstärkningar i syfte att uppnå bästa möjliga resultat. Även otaliga upprepningar av röst eller teckenkommando är tillåtet och påverkar ej bedömningen. Det är ej tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehaglig röst och eller teckenkommando. Föraren får inte medvetet vidröra hunden.

Rallylydnad har den vanliga familjehunden i åtanke och betoningen ligger på glädje och samarbete.Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen likaväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Teamet strävar eftersmidighet och uppmärksamhet med positiv utstrålning

Passar dig som: gillar fart och glädje med sin hund.

Passar hundar som: i princip alla hundar kan hålla på med rallylydnad. Det är inte ovanligt att hundar som blivit för gamla för de mer krävande tävlingsgrenarna blir "rallyhundar" på ålderns höst. Alla friska hundar får träna och tävla i rallylydnad.

MBKs rallygrupp

Mer information om rallylydnad